Blog

Dobrodelnost ali moderna prostitucija

Tako po dolgem času sem se ponovno usedla za tipkovnico s skodelico kakava, da spišem novo objavo za blog. Razmišljam o preteklem dogodku, ki je povezal Slovenijo. Pred kratkim je po socialnih omrežjih zaokrožila zgodba o malem Krisu. Dečku, ki potrebuje zdravilo vredno več kot 2 milijona evrov in Slovenci smo v nekaj tednih ta znesek tudi zbrali, ne samo to, celo presegli smo ga.

Ob tem dogodku pa so se v meni prebudile različne misli in celo dvomi o dobrodelnosti. Razmišljam o tem, kaj se zgodi z otroki in ljudmi, ki svoje zgodbe ne želijo izpostaviti na tak način? Ki želijo obdržati svojo intimo? Se moramo ljudje res razgaliti, da nas okolica sliši in vidi? Kje je tista meja dobrega okusa in kdaj je preveč? Je dobrodelnost res vedno dobro delna?

” Dvomim, da bi kdo od vas želel, ko odrastete na internetu najti vašo sliko, ko se jočete od bolečine, ali ste celo napol razgaljeni.”

Kot družba smo naravnani izjemno negativno oziroma bolj je šokanto, bolj je ubogo in negativno, prej bo pritegnilo našo pozornost. Ampak sama, kot oseba z zdravstvenimi težavami ne želim objaviti slike ali videa sebe, kadar sem v resnično slabi koži in niti pomisliti ne želim, da bi to naredili moji starši, ko sem bila še otrok, brez moje vednosti saj gre za intimo človeka. Dvomim, da bi kdo od vas želel, ko odrastete na internetu najti vašo sliko, ko se jočete od bolečine, ali ste celo napol razgaljeni.

“Vedno bolj se mi dozdeva, da dobrodelnost postaja neka oblika moderne prostitucije.”

Torej, kaj se zgodi z ljudmi, ki se ne želijo razgaliti pred Slovenijo in poseči v svojo intimo ali intimo družinskega člana? Ne potrebujemo več dobrodelnih organizacij, več dobrodelnih koncertov, več delitev na Facebooku in več SMS-jev na 1919, da rešimo enega otroka oz. človeka. Potrebujemo sistemske spremembe, da bodo pravične obravnave deležni vsi, brez potrebe po tem, da se razgalijo in med sabo tekmujejo, kdo ima bolj šokantno zgodbo in kdo bo prej zbral potrebni denar, saj kot vemo so med nami ljudje, ki zbirajo tako rečeno “drobiž” proti 2 milijona evrom, pa le tega ne zberejo po več let, zaradi ne dovolj “šokantne” zgodbe v ozadju. Vedno bolj se mi dozdeva, da dobrodelnost postaja neka oblika moderne prostitucije.

Po drugi strani pa imam vedno bolj občutek, da dobrodelnost v Sloveniji postaja, kot nek nacionalni šport, kjer med sabo tekmujemo, kdo bo nakazal več in takoj za tem to delil na svojem Instagramu ali Facebooku in samemu sebi napolnil ego, češ, da je “pomagal sočloveku”, a ko pride v stik z invalidno osebo se jo najraje izogne po dolgem in po čez, ali pa jo gleda z usmiljenjem in ji ne pomaga, da bi se oseba počutila sprejetega in enakovrednega člana v družbi.

Torej je dobrodelnost res vedno dobro delna?

__________

Instagram: @anarogel , @anarogel_artwork

Facebook: Ana Rogel

YouTube: Ana Rogel

Kontakt: anarogel.contact@gmail.com

1 thought on “Dobrodelnost ali moderna prostitucija

  1. Se popolnoma strinjam. Mislim, da so potrebne sistemske reštive, ne pa zbiranje zamaškov in pisanje sms-ov. Prav je, da se pomaga, ampak je tega res preveč. Zakaj bi si morali ljudje sami pokrivati stroške zdravljenja, ko pa vsi plačujemo zelo drago zavarovanje? Dobro se mi zdi izpostaviti tudi drugo plat zgodbe, da res ni prijetno biti izpostavljen, če pa želiš pomoč, pa druge izbire skoraj nimaš. Upam, da se kmalu kaj spremeni. Hvala za prispevek. Imejte lep dan še naprej.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja